Co to opłatek i dlaczego się nim łamiemy

Każdy chyba z nas zna bardzo dobrze smak białego, cienkiego chlebka, którym dzielimy się w czasie wigilijnej wieczerzy. Takie opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu innych. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, oznacza bowiem pojednanie, przebaczenie i chęć bycia razem.

Przed laty opłatki na święta wypiekano jedynie przy klasztorach i kościołach, obecnie opłatki jest wykonywana przez wyspecjalizowane firmy. Największe jej natężenie przypada na czas między wrześniem a grudniem, ponieważ to właśnie na Wigilię w każdym domu opłatki się pojawiają.

Wykonuje się je jedynie z dwóch głównych składników, czyli mąki oraz wody. Po dokładnym ich wymieszaniu gotową masę wytłacza się na cieniutkie płaty, a później wypala w gorącym piecu i przycina na odpowiednie kawałki. Często w czasie prasowania wykorzystuje się specjalne matryce, jakie wytłaczają świeckie i religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+